Slovenski podjetnik leta 2017

SLOVENSKI PODJETNIK LETA 2017 je

MIRKO STRAŠEK

                                                                                                                                                           

Na 6. Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu je prestižni naslov Slovenskega podjetnika leta 2017 prejel  lastnik in direktor družinskega podjetja KLS d.o.o iz Ljubnega ob Savinj,  Mirko Strašek. Poleg njega sta bila za nagrado nominirana še Anton Kisovar (TEHNOS d.o.o. Žalec) in Iztok Stanonik (POLYCOM d.o.o. Poljane nad Škofjo Loko). Nagrado je prejel iz rok Predsednika RS g. Boruta Pahorja, ki je ob tem izpostavil velik pomen podjetništva za razvoj slovenske družbe.

 Svoje podjetje je Mirko Strašek pripeljal do globalne odličnosti, s proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilsko industrijo pa dosega neverjetne poslovne rezultate. »V letu 2016 smo napravili velik napredek. Na vseh področjih smo dosegli boljše rezultate kot leta 2015. Prodaja je presegla 42 milijonov. Dobre rezultate dosegamo tudi zaradi visokih vlaganj, ki so v zadnjih letih dosegla 30 milijonov evrov, v naslednjih petih pa naj bi presegla 60 milijonov evrov« pravi Bogomir Strašek.

                                                                                                                           

Kar  97 odstotkov proizvodnih procesov v podjetju je avtomatiziranih in robotiziranih. Na ta način so dosegli zelo visoko kakovost proizvodov in povečali produktivnost podjetja toliko, da so dohiteli in prehiteli konkurente na globalnem trgu. Kljub temu, pa iz leta v leto povečujejo število zaposlenih, lani za 30 in tako skupaj zaposlujejo že preko 240 zaposlenih.  »Če ne bi naredili takšnega napredka, podjetje robotizirali in digitalizirali , danes ne bi več obstajali, tako pa smo v zadnjih desetih letih povečali število zaposlenih za več kot 50 odstotkov, zaposleni pa imajo za petino višje plače od slovenskega povprečja in najvišje božičnice v slovenski proizvodni dejavnosti. « komentira Strašek predlog za obdavčitev robotov v Sloveniji.

 

Podjetje dosega 15 odstotni svetovni tržni delež, 96 odstotkov poizvodov pa izvozijo in dosegajo izjemno dobičkonosnost in dodano vrednost.  Dodana vrednost na zaposlenega presega 115.000€ na zaposlenega, kar je skoraj trikrat več od slovenskega povprečja.

Slovenski podjetnik leta pa tako kot stavi na avtomatizacijo procesov, stavi tudi na zaposlene in na graditev dobrih odnosov z zaposlenimi. » Naši medsebojni odnosi temeljijo na medsebojnem spoštovanju. Zavedam se, da so zadovoljni in strokovno usposobljeni zaposleni zelo pomembni za uspešno delo družbe in njeno stalno povečevanje konkurenčnosti. Sodelujemo z osnovnimi, srednjimi in višjimi šolami iz našega območja in tako že osnovnošolcem dajemo priložnosti, da spoznajo poklice. Študentom in dijakom pa omogočamo praktično delo v času obvezne prakse in počitniškega dela s ciljem, da so se po končanem šolanju čim prej sposobni uspešno vključiti v naše podjetje.« pravi Strašek.

KLS slovi po tem, da nikoli ne zamudijo z dobavo svojim kupcem in da so v zadnjih letih imeli le eno reklamacijo na dva milijona dobavljenih zobatih obročev. Na vprašanje, kako vse to dosegati, pa Slovenski podjetnik leta 2017 odgovarja: »Delati je treba ne le toliko, kot sam misliš, da si sposoben, ampak toliko Kolikor je treba, da prideš do cilja -pa četudi je to bistveno več kot si mislil, da si sposoben.«


FRANC PIŠEK »SLOVENSKI PODJENIK LETA 2016«


Na 5.Kongresu podjetnikov je kongres podelil naziv »Slovenski podjetnik leta 2016«. Za naziv so bili nominirani Štefan Pavlinjek iz podjetja ROTO, Tanja Skaza iz podjetja Plastika Skaza ter Franc Pišek iz podjetja Pišek Vitli Krpan. Komisija sestavljena iz nekaterih podjetnikov leta preteklih let, predsedoval pa ji je Podjetnik leta 2008 Jure Knez iz slovenske gazele Dewesoft,  je naslov izmed treh nominirancev podelila » skritemu biseru slovenskega podjetništva« podjetniku Francu Pišku.