Slovenski podjetnik leta 2021

Komisija je v fazi evidentiranja nominirancev za leto 2020. Nominiranci bodo znani 20 dni pred dogodkom, nagrajenec pa bo razglašen v okviru virtualnega podjetniškega kongresnega dogodka v januarju 2021.

                                                                       

 

SLOVENSKI PODJETNIK LETA 2019


MARJAN BATAGELJ

Postojnska jama d.o.o.


Nominirana sta bila še:

Bogdan Kronovšek - Kronoterm d.o.o. 

Tomaž Lah - Nektar Natura d.o.o.

(navedena  po abecedi)
Razglasitev dobitnika prestižnega naziva je bila na 8.Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu, v  petek, 31.maja 2019. 

………………………………………………………………………..…….

SLOVENSKI PODJETNIK LETA 2018

 

SANDI ČEŠKO

Studio Moderna


Nominirana sta bila še:

Sabina Sobočan ( Varis Lendava d.o.o.)

Iztok Špan ( Tajfun Planina d.o.o. )

(navedena  po abecedi)

Razglasitev dobitnika prestižnega naziva je bila na 7.Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu, v  petek,1. junija 2018                                                                                                                                                                                                                 Sandi Češko je soustanovitelj slovenske multinacionalne korporacije Studio Moderna, ki ima danes preko 7.000 zaposlenih, njihova korporativna struktura pa je razvejana, poleg Slovenije, še v več kot 20 držav. Ustvarili so večje število blagovnih znamk med katerimi so posebno uspešne Kosmodisk, Top shop, Dormeo, Delimano in Wellneo. Nakupovanje od doma ponujajo znotraj 360 TV kanalov in preko 22 klicnih centrov po svetu. »V podjetništvo sem šel zato, ker rad spreminjam stvari, ker rad kreiram, ker rad redizajniram, ker se rad spopadam z nemogočim in to je tisto kar me žene vsak dan«, je povedal letošnji Podjetnik leta o tem, zakaj je pred šestindvajsetimi leti vstopil v podjetniški svet. Zadnje leto pa Sandi Češko svojo podjetniško strast usmerja v nov podjetniški podjem, v inovativne sedeže iz penatih vzmeti Octaspring za letalsko in avtomobilsko industrijo. Projekt obeta novo globalno slovensko podjetniško zgodbo.

...................................................................................................................................................................

SLOVENSKI PODJETNIK LETA 2017

MIRKO STRAŠEK

KLS d.o.o.  Ljubno ob Savinji


Nominirana sta bila še:

Anton Kisovar ( Tehnos d.o.o. Žalec)

Iztok Stanonik ( Polycom d.o.o. Škofja Loka)

(navedena  po abecedi)

Razglasitev dobitnika prestižnega naziva je bila na 6.Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu, v  petek, 2. junija 2017.


Na 6. Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu je prestižni naslov Slovenskega podjetnika leta 2017  podelil  Predsednik RS g. Borut Pahor, ki je ob tem izpostavil velik pomen podjetništva za razvoj slovenske družbe. Svoje podjetje je Mirko Strašek pripeljal do globalne odličnosti, s proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilsko industrijo pa dosega neverjetne poslovne rezultate. Kar  97 odstotkov proizvodnih procesov v podjetju je avtomatiziranih in robotiziranih. Na ta način so dosegli zelo visoko kakovost proizvodov in povečali produktivnost podjetja toliko, da so dohiteli in prehiteli konkurente na globalnem trgu. Kljub temu, pa iz leta v leto povečujejo število zaposlenih, lani za 30 in tako skupaj zaposlujejo že preko 240 zaposlenih.  »Če ne bi naredili takšnega napredka, podjetje robotizirali in digitalizirali , danes ne bi več obstajali, tako pa smo v zadnjih desetih letih povečali število zaposlenih za več kot 50 odstotkov, zaposleni pa imajo za petino višje plače od slovenskega povprečja in najvišje božičnice v slovenski proizvodni dejavnosti. « komentira Strašek predlog za obdavčitev robotov v Sloveniji. Podjetje dosega 15 odstotni svetovni tržni delež, 96 odstotkov poizvodov pa izvozijo in dosegajo izjemno dobičkonosnost in dodano vrednost.  Dodana vrednost na zaposlenega presega 115.000€ na zaposlenega, kar je skoraj trikrat več od slovenskega povprečja. Mirko Strašek  pa tako kot stavi na avtomatizacijo procesov, stavi tudi na zaposlene in na graditev dobrih odnosov z zaposlenimi. KLS slovi po tem, da nikoli ne zamudijo z dobavo svojim kupcem in da so v zadnjih letih imeli le eno reklamacijo na dva milijona dobavljenih zobatih obročev. Na vprašanje, kako vse to dosegati, pa Slovenski podjetnik leta 2017 odgovarja: »Delati je treba ne le toliko, kot sam misliš, da si sposoben, ampak toliko Kolikor je treba, da prideš do cilja -pa četudi je to bistveno več kot si mislil, da si sposoben.«

....................................................................................................

SLOVENSKI PODJETNIK LETA 2016

FRANC PIŠEK

Pišek Vitli Krpan d.o.o. Šmarje pri Jelšah


Nominirana sta bila še:

Štefan Pavlinjek ( ROTO d.o.o.)

Tanja Skaza ( Plastika Skaza d.o.o.)

(navedena  po abecedi)

Razglasitev dobitnika prestižnega naziva je bila na 5.Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu, v  petek, 3. junija 2016.prenos (11)

 Na sliki "Slovenski podjetnik leta 2016" Franc Pišek, nominiranca za nagrado Tanja Skaza in Štefan Pavlinjek, ter člani komisije za izbor Slovenskega podjetnika leta 2016: Dušan Olaj, Podjetnik leta 2014, Jure Knez, Podjetnik leta 2008,Franci Pliberšek, nagrajenec GZS 2008,  Mark Pleško, nominiranec za podjetnika leta 2014, Marino Furlan, Podjetnik leta 2010 in  Miran Lampret, Pionir podjetništva.


Franc Pišek iz Šmarij pri Jelšah je lastnik in direktor družinskega podjetja Pišek-Vitli Krpan d.o.o.. Podjetje je najstarejši proizvajalec traktorskih vitlov na slovenskem tržišču. Zaposlujejo več kot 130 delavcev, letno proizvedejo več kot 8000 kosov vitlov in so v stalni rasti. Večino svoje proizvodnje izvozijo in le manjši delež prodajo na domačem trgu. Proizvodnja poteka na 11.000 kvadratnih metrih delovnih površin, njihova odlika pa je visok tehnološki nivo proizvodnje, njihovi proizvodi pa so plod lastnega razvoja, dolgoletnih izkušenj, znanja in predlogov množice njihovih kupcev. Podjetje Francija Piška je tudi največji zaposlovalec v občini Šmarje pri Jelšah. Letno ustvarja preko 23 milijonov eurov prihodkov in ustvari skoraj neverjetnih 5 milijonov eurov dobička. Je prejemnik številnih zlatih medalj za inovacije na radgonskem sejmu, srebrnega in bronastega ceha Obrtne zbornice, leta 2005 pa je prejel tudi laskavi naziv Obrtnik leta. Franci Pišek je prejel priznanje Slovenski podjetnik leta 2016 za uspešno uresničevanje ambiciozno zastavljene podjetniške strategije, ki močno izstopa iz vsakodnevnih slovenskih okvirjev. Njegov pogum in vztrajnost sta temelj za uspeh podjetja, ki preko večino prometa ustvari v tujini. Prednost pred konkurenco ohranja z načrtovanimi inovacijami ter vlaganjem v znanje, razvoj, nove tehnologije in ljudi, ki so zanj prava vrednost podjetja.

...............................................................................................................................................................................


Člani »Komisije za nominiranje in izbor Podjetnika leta 2020«:

1.       Jure Knez, Podjetnik leta 2008; predsednik

2.       Franci Pliberšek, Nagrajenec GZS 2008;  član

3.       Dušan Olaj, Podjetnik leta 2013;  član

4.       Marino Furlan, Podjetnik leta 2010;  član

5.       Mark Pleško, Nominiranec za podjetnika leta 2014; član

6.       Pišek Franc, Slovenski podjetnik leta 2016; član

7.       Mirko Strašek, Slovenskiv podjetnik leta 2017; član

8.      Sandi Češko, Slovenski podjetnik leta 2018; član

9.      Marjan Batagelj, Slovenski podjetnik leta 2019; član

9.       Miran Lampret, član

         Tajnik komisije: Miran Lampret


.......................................................................................................................................................................

VODILA, OSNOVNI  POGOJI  IN  MERILA  ZA  IZBOR   »SLOVENSKI PODJETNIK LETA 2020»

 

Osnovni pogoji, ki jih mora izpolnjevati podjetnik, ki se poteguje za naziv:

Ø    Da je podjetnik, podjetnica, podjetniška skupina ( lastnik podjetja, samostojni podjetnik )

Ø    Najmanj 5 let ima status podjetnika, podjetnice

Ø    Še ni prejel naziva »Podjetnik leta«

Ø    Da je slovenski državljan ali pa ima podjetje s sedežem v Sloveniji

 

Merila, ki komisijo vodijo pri izbiranju »Slovenskega podjetnika leta ….«:

Ø    Da izkazuje čim več ustvarjalnosti.

Ø    Da izkazuje ambicije, inovativnost in kreativnost.

Ø    Da izkazuje dobre odnose s sodelavci ter do poslovnih partnerjev in strank.

Ø    Da izkazuje zavezanost podjetniški etiki in morali.

 

............................................................................................................................................................................................

Postopek izbora:

Ø  Člani komisije najprej predlagajo prednominirance in komisija sestavi seznam nabora prednominarcev ter pripravi ustrezno podporno dokumentacijo za potrebe odločanja.

 

Ø  V 1. krogu izbora vsak član komisije podeli trem prednominirancem po 1, 2 in 3 točke. Prednominiranci z največjim seštevkom točk postanejo nominiranci za slovenskega podjetnika leta.

 

Ø  V 2. krogu izbora vsak član komisije podeli trem nominirancem po 1, 2 in 3 točke. Nominiranec z največjim seštevkom točk postane »Slovenski podjetnik leta 2020«. Nominiranci, ki se uvrstijo med tri prvo uvrščene nominirance, morajo podati soglasje k sodelovanju pri izboru Slovenskega podjetnika leta.

 

Ø  Tri najbolje uvrščene nominirance se obelodani v dneh  pred kongresom. Tisti nominiranec, ki doseže največje število točk pridobi naziv »Slovenski podjetnik leta 2020" in se ga javnosti obelodani ob razglasitvi na Kongresu.

 

Ø  Naziv »Slovenski podjetnik leta« se obelodani javnosti in podeli na vsakoletnem Kongresu podjetnikov Slovenije.