Slovenski podjetnik leta 2018 je


                               SANDI ČEŠKO

                                                                                                       
Na 7. Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu je prestižni naslov Slovenskega podjetnika leta 2018 prejel  ustanovitelj slovenske multinacionalke Studio Moderna. Poleg njega sta bila za nagrado nominirana še Iztok Špan ( TAJFUN Planina) in Sabina Sobočan (Varis Lendava).


Sandi Češko je soustanovitelj slovenske multinacionalne korporacije Studio Moderna, ki ima danes preko 7.000 zaposlenih, njihova korporativna struktura pa je razvejana, poleg Slovenije, še v več kot 20 držav. Ustvarili so večje število blagovnih znamk med katerimi so posebno uspešne Kosmodisk, Top shop, Dormeo, Delimano in Wellneo. Nakupovanje od doma ponujajo znotraj 360 TV kanalov in preko 22 klicnih centrov po svetu. »V podjetništvo sem šel zato, ker rad spreminjam stvari, ker rad kreiram, ker rad redizajniram, ker se rad spopadam z nemogočim in to je tisto kar me žene vsak dan«, je povedal letošnji Podjetnik leta o tem, zakaj je pred šestindvajsetimi leti vstopil v podjetniški svet. Zadnje leto pa Sandi Češko svojo podjetniško strast usmerja v nov podjetniški podjem, v inovativne sedeže iz penatih vzmeti Octaspring za letalsko in avtomobilsko industrijo. Projekt obeta novo globalno slovensko podjetniško zgodbo.

                                                                          ................................................................................................................

SLOVENSKI PODJETNIK LETA 2017 je

MIRKO STRAŠEK

                                                                                                                                                             prenos (9)

Na 6. Kongresu podjetnikov Slovenije v Portorožu je prestižni naslov Slovenskega podjetnika leta 2017 prejel  lastnik in direktor družinskega podjetja KLS d.o.o iz Ljubnega ob Savinj,  Mirko Strašek. Poleg njega sta bila za nagrado nominirana še Anton Kisovar (TEHNOS d.o.o. Žalec) in Iztok Stanonik (POLYCOM d.o.o. Poljane nad Škofjo Loko). Nagrado je prejel iz rok Predsednika RS g. Boruta Pahorja, ki je ob tem izpostavil velik pomen podjetništva za razvoj slovenske družbe.

 Svoje podjetje je Mirko Strašek pripeljal do globalne odličnosti, s proizvodnjo zobatih obročev za avtomobilsko industrijo pa dosega neverjetne poslovne rezultate. »V letu 2016 smo napravili velik napredek. Na vseh področjih smo dosegli boljše rezultate kot leta 2015. Prodaja je presegla 42 milijonov. Dobre rezultate dosegamo tudi zaradi visokih vlaganj, ki so v zadnjih letih dosegla 30 milijonov evrov, v naslednjih petih pa naj bi presegla 60 milijonov evrov« pravi Bogomir Strašek.


       prenos (10)          

                                                                                                             

Kar  97 odstotkov proizvodnih procesov v podjetju je avtomatiziranih in robotiziranih. Na ta način so dosegli zelo visoko kakovost proizvodov in povečali produktivnost podjetja toliko, da so dohiteli in prehiteli konkurente na globalnem trgu. Kljub temu, pa iz leta v leto povečujejo število zaposlenih, lani za 30 in tako skupaj zaposlujejo že preko 240 zaposlenih.  »Če ne bi naredili takšnega napredka, podjetje robotizirali in digitalizirali , danes ne bi več obstajali, tako pa smo v zadnjih desetih letih povečali število zaposlenih za več kot 50 odstotkov, zaposleni pa imajo za petino višje plače od slovenskega povprečja in najvišje božičnice v slovenski proizvodni dejavnosti. « komentira Strašek predlog za obdavčitev robotov v Sloveniji.

 

Podjetje dosega 15 odstotni svetovni tržni delež, 96 odstotkov poizvodov pa izvozijo in dosegajo izjemno dobičkonosnost in dodano vrednost.  Dodana vrednost na zaposlenega presega 115.000€ na zaposlenega, kar je skoraj trikrat več od slovenskega povprečja.

Slovenski podjetnik leta pa tako kot stavi na avtomatizacijo procesov, stavi tudi na zaposlene in na graditev dobrih odnosov z zaposlenimi. » Naši medsebojni odnosi temeljijo na medsebojnem spoštovanju. Zavedam se, da so zadovoljni in strokovno usposobljeni zaposleni zelo pomembni za uspešno delo družbe in njeno stalno povečevanje konkurenčnosti. Sodelujemo z osnovnimi, srednjimi in višjimi šolami iz našega območja in tako že osnovnošolcem dajemo priložnosti, da spoznajo poklice. Študentom in dijakom pa omogočamo praktično delo v času obvezne prakse in počitniškega dela s ciljem, da so se po končanem šolanju čim prej sposobni uspešno vključiti v naše podjetje.« pravi Strašek.

KLS slovi po tem, da nikoli ne zamudijo z dobavo svojim kupcem in da so v zadnjih letih imeli le eno reklamacijo na dva milijona dobavljenih zobatih obročev. Na vprašanje, kako vse to dosegati, pa Slovenski podjetnik leta 2017 odgovarja: »Delati je treba ne le toliko, kot sam misliš, da si sposoben, ampak toliko Kolikor je treba, da prideš do cilja -pa četudi je to bistveno več kot si mislil, da si sposoben.«


FRANC PIŠEK »SLOVENSKI PODJENIK LETA 2016«


Na 5.Kongresu podjetnikov je kongres podelil naziv »Slovenski podjetnik leta 2016«. Za naziv so bili nominirani Štefan Pavlinjek iz podjetja ROTO, Tanja Skaza iz podjetja Plastika Skaza ter Franc Pišek iz podjetja Pišek Vitli Krpan. Komisija sestavljena iz nekaterih podjetnikov leta preteklih let, predsedoval pa ji je Podjetnik leta 2008 Jure Knez iz slovenske gazele Dewesoft,  je naslov izmed treh nominirancev podelila » skritemu biseru slovenskega podjetništva« podjetniku Francu Pišku. 

 

prenos (11)


Na sliki "Slovenski podjetnik leta 2016" Franc Pišek, nominiranca za nagrado Tanja Skaza in Štefan Pavlinjek, ter člani komisije za izbor Slovenskega podjetnika leta 2016: Dušan Olaj, Podjetnik leta 2014, Jure Knez, Podjetnik leta 2008,Franci Pliberšek, nagrajenec GZS 2008,  Mark Pleško, nominiranec za podjetnika leta 2014, Marino Furlan, Podjetnik leta 2010 in  Miran Lampret, Pionir podjetništva.


  prenos (12)


Franci Pišek je prejel priznanje Slovenski podjetnik leta 2016 za uspešno uresničevanje ambiciozno zastavljene podjetniške strategije, ki močno izstopa iz vsakodnevnih slovenskih okvirjev. Njegov pogum in vztrajnost sta temelj za uspeh podjetja, ki preko večino prometa ustvari v tujini. Prednost pred konkurenco ohranja z načrtovanimi inovacijami ter vlaganjem v znanje, razvoj, nove tehnologije in ljudi, ki so zanj prava vrednost podjetja.prenos (13)

Franc Pišek iz Šmarij pri Jelšah je lastnik in direktor družinskega podjetja Pišek-Vitli Krpan d.o.o.. Podjetje je najstarejši proizvajalec traktorskih vitlov na slovenskem tržišču . Zaposlujejo več kot 130 delavcev, letno proizvedejo več kot 8000 kosov vitlov in so v stalni rasti. Večino svoje proizvodnje izvozijo in le manjši delež prodajo na domačem trgu. Proizvodnja poteka na 11.000 kvadratnih metrih delovnih površin, njihova odlika pa je visok tehnološki nivo proizvodnje, njihovi proizvodi pa so plod lastnega razvoja, dolgoletnih izkušenj, znanja in predlogov množice njihovih kupcev.


 

Podjetje Francija Piška je tudi največji zaposlovalec v občini Šmarje pri Jelšah. Letno ustvarja preko 23 milijonov eurov prihodkov in ustvari skoraj neverjetnih 5 milijonov eurov dobička. Je prejemnik številnih zlatih medalj za inovacije na radgonskem sejmu, srebrnega in bronastega ceha Obrtne zbornice, leta 2005 pa je prejel tudi laskavi naziv Obrtnik leta.


prenos (14)

 “Strokovna nit kongresa: DIGITALIZACIJA PODJETJA, VODENJE IN INTERNACIONALIZACIJA”